Точена баница

Знаете вече какво ви споделих за традициите около Коледа. Моето мнение е, че те трябва да се спазват и за мен е чест да меся и точа пред очите на дъщеря си, както и да й позволявам да ми помага. Така ще съм спокойна, че един ден тя ще има само брашно и вода вкъщи и ще успее да си замеси един обикновен хляб. И вярвам, че все повече български майки се стремят към това и се връщат към корените си и знанията на своите баби.

Звучи като ядрена физика, но истината е, че да разточиш едни 5-6 кори за баница не е никаква философия. Да, не е и лека задача за подценяване, но с достатъчно желание и елементарни познания за тестото, ще ви се получи гарантирано невероятна баница. Има много техники и рецепти. Лично аз, използвам рецептата на мама и досега не съм имала никакви проблеми. Напротив, тестото всеки път е меко, еластично, разточва се прекрасно и се изпича напълно успешно.

Ще се опитам максимално добре да обясня как приготвям своята точена баница.

Необходими продукти:

  • 1 купичка хладка вода (приблизително 400 мл.)
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. олио
  • 1 с.л. оцет
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 яйце
  • около 800 г брашно

Начин на приготвяне:

В купичката хладка вода сложете олиото и оцета.

В голяма тепсия пресейте 500-600 г от брашното, солта и содата.

Направете кладенче и чукнете яйцето в него. След това, лека полека прибавяйте от водата и замесвайте.

Трябва да се получи меко и еластично тесто.

Разделете на 5 части, тоест 5 кори. Разточвайте с помощта на постоянно поръсване с брашно върху точилката и под корите.

Една кора трябва да бъде толкова тънка, че дори да прозира. Ако тестото ви се е получи хубаво, не би трябвало да се къса. Желая ви ого от сърце 🙂

Домашните кори за баница поемат много мазнина, така че при увиване с пълнежа, бъдете сигурни, че сте сложили достатъчно масло или олио.

Когато правя баница със сирене, слагам 5 яйца, 3 с.л. кисело мляко и около 400 г сирене. И мнооого масло.

Когато правя тиквеник, слагам олио, не масло. Тази година си направих експеримент с тиквеника и изпекох до карамелизиране тиквата, намачках и едва тогава прибвавих канела, джинджифил, карамфил и захар. Стана изключително вкусно.

СНИМКИ: KAMY

Вашият коментар