Пролетна фокача „Цветна градина“

От години из Pinterest гледам и pin-вам красиви и цветни пейзажи под формата на фокача, но тази година си намерих прекрасен повод и най-после се реших да я приготвя. В офиса ни организираха благотворителна великденска закуска и всеки можеше да вземе участие с приготвено от него ястие.

Казах си, че това е моментът и задължително трябва да внеса цвят под формата на пролетен хляб. В допълнение към него, направих и любимият си козунак, без който великденската закуска би била изгубена, както и едно цветно брауни, което скоро ще споделя с вас. А сега ще ви „издам“ тайната на моята пролетна фокача „Цветна градина“.

Необходими продукти:

  • 150 мл прясно мляко
  • 150 мл вода
  • 500 г брашно
  • 1 пакет суха мая – 11 гр
  • 1 ч.л. сол
  • зеленчуци, подправки и дори плодове, ако искате, за направата на красива украса
  • шарена сол
  • зехтин

Начин на приготвяне:

Затоплете млякото и водата заедно. Изсипете вътре маята и 2 с.л. брашно, за да се активира. Оставете настрана за 5 минути.

Пресейте брашното и го овкусете със солта. Добавете сухите съставки при активиралата се вече смес и започенете да месите. Тестото, което трябва да се получи, е меко и еластично.

При замесването, не се притеснявайте да намазните ръцете си със зехтин и да му придадете малко по-еластична текстура. За да не залепва тестото, използвайте тази техника, а не добавянето на още брашно.

Оставете тестото да втаса на топло за около час.

След като удвои обема си, го премесете и разстелете в тава, застлана с хартия за печене. Покрийте с кърпа и оставете да втаса още веднъж за около 20 минути.

През това време си нарежете всички необходими продукти за украсата. Аз използвах копър и магданоз, маслини, чери домати, червена чушка, червен лук и резен лимон.

Започнете като поръсите тестото отново със зехтин и намажете хубаво цялата фокача. А след това украсявайте на воля – стръкове цветя, тревичка, слънце, клонки…каквото ви подсказва пролетното въображение.

Печете в загрята на 180 градуса фурна до златисто.

След като я извадите от фурната, я поръсете с шарена сол. Насладете се на прекрасния вкус на тази цветна градина 🙂

СНИМКИ: KAMY

Вашият коментар