Бърз и ароматен козунак на конци

Знаете, че съм велик почитател на козунаците. Да ги правя, да ги ям, да ги гледам само дори.

Споделяла съм с вас най-любимата си и основна рецепта за козунак, както и такава за сметанов козунак, а също и за козунак с лимонада и кисело мляко .

А сега не ми остава нищо друго, освен да ви споделя и съвсем новата рецепта за козунак, която ползвах тази година за Великден. Този месец правих козунаци няколко пъти и по няколко начина. Пробвах с нови рецепти, правих и със своите, втасвах във фурна за по-бързо приготвяне, а след това часове наред се потих вкъщи, за да създам топла и уютна атмосфера за втасване на стайна температура. Абе изобщо…поиграх си с всякакви методи.

И накрая дойде Великден, а аз вече нямах сили и желание за повече козунаци. Всички допреди това бяха станали хубави, красиви, на конци, вкусни…Просто стиснах зъби малко преди полунощ на Разпети Петък и замесих тесто, което се надявах да се получи. Това беше точната дума. Вече бях сполучила на няколко пъти и малко ми беше все тая. А то какво стана…Направих най-хубавите козунаци в живота си. Съвсем сериозно!

Първоначално тестото ми се стори жилаво, помислих, че никога няма да втаса. Като знам предните как ми пукаха в ръцете – меки и пухкави. След това пък реших да използвам нов (за мен) метод – втасвах цяла нощ на балкона. Няма топло, няма яйца на стайна температура, няма старание (освен, че все пак си пресях брашното). Та в крайна сметка се оказа, че козунакът може да се приготвя и бързо, да не се глези чак толкова, да не се меси и блъска в масата и да не е нужно да втасваме и ние с него на 30 градуса в стаята. Понякога просто човек има нужда да си улесни живота, нали така?

Необходими продукти:

  • 4 яйца и 4 жълтъка
  • 300 г захар
  • 350 мл прясно мляко
  • 1 кубче жива мая
  • 1 суха мая от 7 г
  • кората на 1 лимон
  • 1 есенция ром
  • 3 прахчета ванилия
  • 1,200-1,400 г брашно за козунаци
  • 100 мл олио
  • 70 г масло

Начин на приготвяне:

Затоплете млякото, сложете 1 с.л. захар, 2 с.л. брашно и натрошете маята. Оставете настрани, за да се активира.

През това време, разбийте на ръка с телена бъркалка яйцата и захарта. Този път сложих повече жълтъци. А обратно на всички методи, мазах отгоре с белтък. Така си спомням от стари рецепти, че е хубаво в тестото да има повече жълтък, и експериментирах. Затова, според мен, стана и малко жилаво, но явно така трябва, защото хем стана много вкусно, хем стана на конци.

Настържете кората на един голям лимон при яйцата, след което добавете ванилията и есенцията ром.

Пресейте си брашното три пъти. Може би това е нещото, което смятам наистина за важно и не си го спестявам. Аз ръснах и една суха мая при него, ей така, за всеки случай, че явно не вярвах, че ще втаса хубаво.

В 1 кг от брашното изсипете двете смеси – с маята и яйчената.

Започнете да замесвате с бъркалка, а след това и на ръка. Добавяйте лека полека брашно, докато не се оформи хубаво тесто. Но не твърдо! Просто да започне да има форма. След като това се случи, то ще бъде лепкаво, затова добавете и олиото и продължете да замесвате с него.

Когато тестото стане гладко, го поставете в голям съд, хубаво го увийте в голям плик или чувал, и оставете на балкона за цяла нощ. Може да не ви се вярва, но със сигурност ще утрои обема си 🙂

На следващата сутрин размесете хубаво тестото, като добавяте малко по малко меко, почти разтопено, масло.

Готовото тесто оформете, както ви харесва, сложете каквито искате добавки и изобщо – пригответе го по ваш вкус.

Какво направих аз?

  • Един голям кръгъл козунак с четири фитила – с течен шоколад, с шоколад на парченца, със стафиди и с локум
  • Два малки и дълги козунака с шоколад, стафиди и локум
  • 6 бр. мъфини с шоколад, стафиди и локум
  • Около 15 бр. кифлички с локум

След като оформих всички козуначета, ги втасвах във фурната (освен мъфините и кифличките, които пекох втори и имаха време да втасат на стайна температура). Намазах всичко с разбит белтък и малко прясно мляко. Украсих със захар, филирани бадеми, орехи и локум. Пекох на 160 градуса до златисто най-долу във фурната.

Всички неща станаха прекрасни! Козунаци, яйца, украса…

Тина беше безкрайно щастлива. Вече е голяма и се включва активно във всички начинания, най-вече в боядисването на яйцата 🙂

Споделям с вас и снимки на козунаците от предишни седмици.

СНИМКИ: KAMY

Един коментар към “Бърз и ароматен козунак на конци

Вашият коментар