Козунак с кисело мляко и лимонада

Открих тази рецепта из Фейсбук, където всички качваха снимки на козунака с кисело мляко и лимонада на Ваня Джорджевич. Малее, толкова конци на едно място не бях виждала. Още посред нощ мислех да стана и да го направя, така силно се вдъхнових.

И преди да започна с обясненията, как го приготвих, промених ли нещо и т.н., бързам да сложа линк към оригиналната рецепта :))) – https://privanya.blogspot.com/2020/04/blog-post_5.html

IMG_6621

И така, тази рецепта не съдържа любимото ми прясно и топло млекце, в което активираме жива мая и после замесваме топличко тесто. Има обаче кисело мляко и газирана лимонадка. Ух, че студено звучи. Да, обаче, това изобщо не означава, че не се получава уникално меко и пухкаво тесто, точно като за перфектен козунак. Уверявам ви, че се замесва лесно и няма нищо по-различно от обикновеното козуначено тесто като текстура. Казвам го, защото аз трудно експериментирам с козунаци, но при наличието на снимките из Фейсбук ми беше още по-трудно да се сдържа да го приготвя.

А ето как го приготвих аз. Малко по-различно, на три места мисля, но не, защото нямам вяра в оригиналната рецепта, а защото адаптирах към наличните продукти вкъщи.

Козунак с кисело мляко и лимонада5

Необходими продукти за три козунака:

  • 6 бр яйца и 1 жълтък за намазване
  • 360 г захар (сложих малко повече, но си спестих подсладителя)
  • 300 г кисело мляко
  • кората на 1 лимон и 2 портокала (използвайте 3 лимона, ако искате, аз просто нямах)
  • 6 с.л. олио
  • 300 мл лимонада
  • 3 пакетчета суха мая
  • 1,5 брашно
  • 180 г мазнина (150 масло и 30 олио ползвах, нямах мас)

Начин на приготвяне:

Както е описано в оригиналната рецепта, сложих подред продуктите, както следва – яйца и захар, разбърках хубаво първо тях, кисело мляко, кората на цитрусите, олиото и лимонадата. Първоначално замевах с бъркалка течните съставки.

Козунак с кисело мляко и лимонада7

После прибавих на части и постоянно бъркайки 1 кг брашно, в което добавих и маята. Започнах да замесвам, докато хубаво се абсорбира, а след това добавях лека полека още брашно. 1,5 кг си ми стигна точно. Започнах да включвам мазнината. Топях си ръцете и замесвах постепенно, после пак и пак, докато свърши.

Сложих готовото, меко тесто в купа, покрих хубаво и оставих да втасва на топло. Ваня Джорджевич съветва да не удвоява обема си, но аз стандартно оставих да втасва около 1 час.

Премесих и започнах да оформям. Най-важното правило за конци по принцип, а и в тази рецепта, са фитилите. Оформете козунаците, както ви харесва, напълнете тестото с каквито пълнежи искате, но важното е да има оформени фитили.

Аз оформих по следните начини:

  • Кръгъл с локум и стафиди
  • Продълговата плитка с Нутела
  • Мъфини с локум

Козунак с кисело мляко и лимонада8

Пекох на 150 градуса с вентилатор, но само първите 15 минути. После засилих на 190 и махнах вентилатора. Време няма да давам, следете ги с клечка. Ако тръгнат да хващат коричка бързо, сложете алуминиево фолио отгоре.

СНИМКИ: KAMY

Един коментар към “Козунак с кисело мляко и лимонада

Вашият коментар