Печен ягодов чийзкейк с божествен аромат

Чстно си признавам, никога няма да забравя първия път, когато приготвих този чийзкейк. Беше ми първият опит с десерта изобщо, затова се зарових в интернет, погледнах няколко рецепти, снимки и начини на приготвяне, и се спрях на тази рецепта, която промених съвсем леко.

Взех необходимите продукти и след 10 минути си казах – „Боже, ами то стана много бързо, това ли беше?“. Не ми се повярва, че бях сглобила десерта и загрялата фурна вече ме чакаше. Стори ми се прекалено лесно и хубаво, за да е истина, и си помислих, че от това чийзкейк няма да стане.

След 50 минути имах един уникално изглеждащ и чудесно ухаещ (оо, ще се убедите в това!!!) сладкиш. Охладих, украсих, поднесох и какво си мислите се случи? Всички бяха в екстаз от вкуса на чийзкейка, който и тогава приготвих с ягоди.

Ягодов чийзкейк2

От този ден нататък приготвям рецептата всеки път, когато искам да се изфукам колко вкусно готвя. И знаете ли, до ден днешен съм сигурна, че не аз съм причината чийзкейкът да се получава. Просто тази рецепта е вълшебна! Никога, ама никога не ми се е получавала зле. Пробвайте, за да се убедите, че и вие може да приготвяте най-уникалния чийзкейк!

Необходими продукти:

За блата:

  • 1 пакет бисквити с масло (аз използвах „Закуска“, 270 г)
  • 100 г орехови ядки
  • 125 г  масло

За пълнежа:

  • 250 г рикота или обезсолена извара
  • 400 г заквасена сметана
  • 3 яйца
  • 140 г захар
  • 1 пакетче ванилия

За украса:

  • 1/2 буркан сладко от ягоди (аз използвах домашно сладко от горски ягоди)
  • 1/2 кг пресни ягоди

Начин на приготвяне:

Смелете бисквитите и орехите и ги изсипете във формата, в която ще се пече чийзкейкът. Тя трябва да бъде с диаметър 26 см.

Разстопете маслото и го изсипете в сухата смес. Разбъркайте хубаво и я намачкайте, за да образувате кора отдолу и отстрани. Оставете в хладилника, за да стегне, докато правите пълнежа.

За него разбийте първо яйцата със захарта. Добавете рикотата/изварата, а след това и заквасената сметана. Разбийте сместа, докато стане гладка. Прибавете ванилията.

Извадете блата от хладилника и изсипете сместа отгоре,

Печете в умерена фурна, около 170-180 градуса, за 45-50 минути. Сладкишът си личи, че е готов, когато се наддигне и придобие леко златист цвят.

Ягодов чийзкейк

Оставете го да се охлади за около час, след което може да изсипете отгоре сладкото от ягоди.

Накрая украсете с пресните ягоди и оставете в хладилник за няколко часа.

П.С. Винаги може да заместите сладкото от ягоди с какъвто друг вид искате и обичате!

СНИМКИ: KAMY

,

Един коментар към “Печен ягодов чийзкейк с божествен аромат

Вашият коментар